AED k dispozici na stěžerském hřišti

20.04.2022 08:30

  

Minulý týden proběhlo na hřišti školení a instalace zařízení AED, tedy Automatizovaného Externího Defibrilátoru.
Najdete ho hned u vstupní branky. Zařízení je chráněno zámkem s číselným kódem, který znají osoby pohybující se často na hřišti, případně vám ho sdělí i operátor na lince 155.
K čemu AED slouží a jak ho používat? 
Pokud naleznete člověka, který nereaguje na oslovení a zatřesení ramenem, uložte ho do polohy na zádech, zprůchodněte mu dýchací cesty záklonem hlavy a zvednutím brady vzhůru. Pomocí pohledu, poslechu a vnímání dechu zjistěte, zda normálně dýchá. Pokud nedýchá normálně, volejte záchrannou službu na lince 155 a pošlete někoho pro AED.

Zahajte neprodleně srdeční masáž na středu hrudníku postiženého frekvencí 100 -120 stlačení za minutu do hloubky 5 až 6 cm.
Jakmile je na místě AED, zapněte jej. Dle obrázku na elektrodách nalepte defibrilační elektrody na hrudník postiženého. Přístroj vás vyzve, aby se pacienta nikdo nedotýkal, a zanalyzuje srdeční rytmus. Pokud je výboj doporučen, zajistěte, aby se pacienta nikdo nedotýkal a stiskněte tlačítko výboj. Ihned poté pokračujte v resuscitaci. Po celou dobu resuscitace se řiďte pokyny přístroje. -zdroj FCB Stěžery-fotbal