Tomáš Tušic pro Fotbalové Hradecko, 6/2021

01.07.2021 00:00

Tomáš Tušic se vrací do kraje, ale přiznává: Dohromady se dávám dva dny

Ve fotbalovém životopise TOMÁŠE TUŠICE, rychlonohého záložníka s  ostrou levačkou, nalezneme pouze dva kluby. Začínal ve Stěžerách, následně nosil 13 sezon dres nedalekých Libčan. Po třicítce se však vrátil zpět „domů“ a v nadcházející sezoně si poprvé v historii klubu zahraje se Stěžerami krajskou soutěž. Sokol se dostal do I. B třídy. Stěžery se netajily nejvyššími ambicemi, suverénně vedly okresní přebor, ale dlouho to vypadalo, že pandemie koronaviru plány přerušila. 

Kdy vás zastihla „postupová“ informace?
O postupu jsem se dozvěděl po finále poháru v Nechanicích, kdy to hlasatel Bohumil Lemfeld veřejně oznámil. Byla to pro nás fantastická zpráva, protože už jsme byli smířeni s tím, že nás po druhé zrušené sezoně čeká další v okresním přeboru.
Finále okresního poháru jste vyhráli přesvědčivě 5:1, ale začátek zápasu proti Vysoké nad Labem B jednoznačnému výsledku nenasvědčoval. Jak se utkání vyvíjelo?
Nevyvíjelo se příliš dobře. Vysoká nás v  úvodu zaskočila, ale věřil jsem, že zápas otočíme. Soupeři postupně docházely síly, kvalita byla na naší straně, což se po změně stran potvrdilo vstřelenými brankami. Nakonec z  toho bylo zasloužené vítězství.
Zkušenosti s krajskou soutěží máte z Libčan. Jak na léta v tamním klubu vzpomínáte?
V  Libčanech jsem strávil nějakých 13 sezon. Začínal jsem v  I B. třídě a časem jsme se probojovali až do krajského přeboru. Strávil jsem
tam kus fotbalového života, na který budu vždy rád vzpomínat. Nespočet zážitků, výborných spoluhráčů a trenérů. Nepustím se do konkrétního
jmenování, protože by to bylo na speciální přílohu k vašemu zpravodaji.
Nyní se do I. B třídy vrátíte ve Stěžerách. Co od zápasů a soutěže očekáváte?
Tomáš Tušic se vrací do kraje, ale přiznává: Dohromady se dávám dva dny. Bude to trošku něco jiného, než známe z  okresu. Očekávám
kvalitnější soupeře, ale nemusíme se bát. Kádr máme kvalitní, dostatečně široký a věkově vyvážený. 
V jakých patrech se podle vás budou Stěžery pohybovat?
Vidím to na klidný střed tabulky. 

Nedávno jste oslavil 39. narozeniny, ovšem na hřišti stále stíháte i mladším protihráčům. Jak se udržujete v kondici?
No, sice ještě stíhám, ale dohromady se dávám ještě dva dny po zápase. Je to hodně o regeneraci a stravě. V  každém případě nohy zatím zvládají, tak si snad nějaký zápas za Stěžery v I B. třídě zahraji.